Vastencatecheses

Beste parochianen

Op het moment dat ik dit stukje schrijf staat de Vastentijd al bijna voor de deur. De Vasten- of Veertigdagentijd is een indringende periode waarin we ons voorbereiden op het Paasfeest. Tijdens de Veertigdagentijd gaan we een confrontatie aan met onszelf. We verdiepen ons gebedsleven en proberen ons gebruik van vanzelfsprekend comfort wat in te perken. Niet alleen maken we hiermee ruimte voor een verdiept geestelijk leven maar kunnen we ook een houding van solidariteit aannemen met mensen die het moeilijk hebben of lijden onder armoede en gebrek. Vroeger golden er duidelijke regels over wat je wel of niet mag eten, en wel of niet mocht doen in deze periode. Die tijd van strengheid is voorbij maar dat maakt het op zijn beurt soms lastig om te bepalen wat een goede manier zou zijn om de Vastentijd te beleven.

Mede daarom vinden er op de donderdagen in de maand maart Vijf vastencatecheses plaats. We zijn dan welkom in de hal van de Blije Mare in Alkmaar-Noord. We zullen het o.a. hebben over het vasten als christelijke spirituele praktijk, de lezingen van de Veertigdagentijd, de rol van het biechtsacrament, de liturgie van het Paastriduum (de viering van Witte Donderdag, Goede Vrijdag en de Paasnacht) en de andere devoties en praktijken die dan plaats hebben zoals het bidden van de kruiswegstaties. Na een inleiding is er ruimte om met elkaar in gesprek te komen, ervaringen te delen en vragen te stellen.

De vastencatecheses vinden dus plaats in het gebouw van de Blije Mare op donderdag 2, 9, 16, 23 en 30 maart van 18.30 – 19.30

Een goede vastentijd gewenst!

Pastoor Jan-Jaap van Peperstraten